چطور به نوجوانمون کمک کنیم تا در برابر فشار دوستان مقاومت کنه؟
کودکان
#نوجوانان
خیلی از والدین وقتی با موضوع «فشار دوستان» روبهرو میشن، نگران میشن که فرزندشون ممکنه در موقعیتهایی مثل پیشنهاد دادن مواد مخدر، الکل یا سیگار نتونه نه بگه. میدونید چرا؟ چون برای خیلی از نوجوانها، مهمتر از هر چیزی اینه که در جمع دوستانشون «ضعیف» به نظر نرسند. ترس از این که مورد قضاوت قرار بگیرند، باعث میشه گاهی حتی وقتی میدونن کاری که پیشنهاد میشه اشتباهه، جسارت رد کردنش رو نداشته باشن.
ولی چطور میتونیم به فرزندمون کمک کنیم که وقتی با چنین موقعیتهایی روبهرو میشه، بتونه به راحتی نه بگه و همچنان از رابطهاش با دوستانش محافظت کنه؟
۱. اول از همه: موضوع رو طبیعی نشون بده
یکی از مهمترین کارهایی که میتونید انجام بدید، اینه که موضوع فشار دوستان رو برای نوجوانتون طبیعی کنید. بهش بگید که این اتفاق برای خیلیها پیش میاد. حتی برای بزرگترها و افراد بالغ هم پیش میاد که تحت فشار دوستان قرار بگیرند.
مثال:
"فشار آوردن روی آدمها جزئی از زندگی هست. حتی من هم توی سن تو فشارهایی رو تجربه کردهام که میخواستم کاری رو که نمیخواستم انجام بدم، فقط به خاطر این که از دوستانم راضی باشم."
هدف اینه که نوجوان احساس نکنه که تنها کسیه که با این فشار مواجهه.
۲. بهش راههای گفتن «نه» رو یاد بده
ممکنه نوجوان شما بخواد به دوستانش «نه» بگه ولی نتونه به درستی و با اعتماد به نفس این کار رو انجام بده. بهش کمک کنید تا ابزارهایی برای گفتن «نه» داشته باشه که بدون احساس ضعف، بتونه از موقعیت خارج بشه.
راهکارهایی که میتونید بهش بدید:
"نه، مرسی، من نمیخورم."
"من ورزش دارم / باید تمرکز کنم."
"این برای من جذاب نیست."
"اگر خانوادهام بفهمن، برام مشکل میشه."
تمرین کردن این جملات میتونه خیلی کمک کنه تا نوجوان بتونه در لحظههای واقعی این جملات رو به راحتی بیان کنه.
۳. بهش کمک کن تا دوستان واقعی رو بشناسه
یک نکتهی مهم اینه که به نوجوان کمک کنید تا بفهمه که دوست واقعی اونیه که احترام بذاره به تصمیماتش، نه اون کسی که فشار میاره که تغییر کنه. بهش بگید که اگر کسی بخواد بهش فشار بیاره که مواد مصرف کنه، شاید واقعا دوستی نباشه که ارزش ادامه دادن به رابطه باهاش رو داشته باشه.
مثال:
"دوست واقعی اونیه که به تصمیمات تو احترام بذاره، حتی اگه خودش نظر دیگهای داشته باشه. اگه کسی بخواد تو رو تحت فشار بذاره که چیزی رو امتحان کنی که نمیخواهی، شاید اون شخص نمیفهمه که دوست واقعیت کیه."
۴. از قبل سناریوهای مختلف رو باهاش تمرین کن
خیلی از نوجوانها نمیدونند چطور در لحظههای واقعی با فشار دوستان کنار بیان و به درستی «نه» بگن. تمرین سناریوها با اونها میتونه کمک کنه که راحتتر در موقعیتهای مشابه بتونند تصمیم بگیرند.
مثال:
شما میتونید با نوجوانتون تمرین کنید که چطور در موقعیتهایی که دوستانش بهش فشار میارن، پاسخ بده. این کار باعث میشه که وقتی واقعا توی این موقعیت قرار میگیره، احساس راحتی بیشتری داشته باشه.
۵. بهش یاد بده که «نه» گفتن به معنی ضعف نیست
یکی از بزرگترین ترسها برای نوجوانها اینه که اگر «نه» بگن، ممکنه از نظر دوستانشون ضعیف یا بچهگانه به نظر بیان. بهش یاد بدید که مقاومت در برابر فشار دوستان، نشانهی قدرت و پختگیه.
مثال:
"وقتی کسی چیزی رو ازت میخواد که نمیخواهی، باید خودت رو باور داشته باشی. این نشون میده که تو میدونی چی میخواهی و برای خودت ارزش قائلی. این یعنی تو قدرتمند هستی، نه ضعیف."
۶. حمایت از تصمیماتش و تقویت اعتماد به نفس
اگر نوجوانتون موفق بشه که در موقعیتهای سخت «نه» بگه یا از فشارها بیرون بیاد، حتما اون رو تحسین کنید. این کار بهش میگه که تواناییهایش رو میشناسید و بهش ایمان دارید.
مثال:
"من خیلی از تو راضی هستم که در اون موقعیت توانستی نه بگی. این نشون میده که چقدر تصمیمات مهمی برای خودت میگیری."
جمعبندی: به نوجوانمون قدرت بدیم که «نه» بگه!
نوجوانها در سنین حساس و پیچیدهای قرار دارن و فشار دوستان یکی از چالشهای بزرگ در این دوران به حساب میاد. اما با فراهم کردن ابزارهای صحیح و حمایتهای درست، میتونیم بهشون کمک کنیم تا بتونن در برابر فشار دوستان مقاومت کنن، اعتماد به نفس داشته باشن و تصمیمات آگاهانهای بگیرن.
یادتون باشه، هدف شما اینه که نوجوانتون یاد بگیره چطور در شرایط مختلف خودشو بشناسه و بتونه تصمیمهای خوب برای خودش بگیره.
اینکه بتونه در جمع دوستانش هم بیپروای از خودش باشه، از مهمترین مهارتهاییست که میتونه در آینده بهش کمک کنه.
💬 **شما چه تجربهای در این زمینه دارید؟